Leden sträcker sig bland annat längs spetsiga sandåsar som stupar brant ner mot vattnet.

Nyheter!

Båtarna ilagda i Djupsund

2024-05-17

Nu är båtarna ilagda i Djupsund och leden är öppen för säsongen 2024.

Kvällsvandring 1 juni 2024

2024-05-16

Den 1 juni går vi den traditionsenliga guidade kvällsvandringen längs en 12 km sträcka på Isälvsleden. Vi samlas vid Q-Starmacken i Vindeln  kl 16.00 för samåkning i bilar. Ta med eget fika och kläder efter väder. Vi serverar soppa vid vandringens slut vid  Missutjärn. Anmäl dig senast 27 maj till vår kontaktsida. Uppge eventuella allergier vid anmälan. Pris för att delta 200 kr betalas via Swish el kontant. Begränsat antal deltagare. Välkomna önskar Friluftsfrämjandet i Vindeln.

Båtarna i Djupsund  upptagna 

2023-10-22

De senaste dagarnas kyla har gjort att isen börjar lägga sig i Djupsund. Vi har därför tagit upp båtarna för säsongen och stänger därmed båtpassagen i Djupsund. Leden går naturligtvis att nyttja längs andra sträckor.

Leden uppröjd mellan Hällnäs och Yttersjön

2023-07-09

Den tidigare svåra passagen längs leden mellan Hällnäs och Yttersjön är nu uppröjd. Det går utmärkt att passera som vandrare och cyklister kan med liten svårighet cykla.

Musik vid Missutjärn!

2023-06-21

Följ med på en spännande utflykt i vacker natur med berättande, folkmusik, jojk och dans! Norrlandsoperan och Sjungarefolk bjuder 11 augusti tillsammans med Friluftsfrämjandet och Bilda in till en helhetsupplevelse med kultur, natur och mat vid Isälvsledens vackraste del, Missutjärn. 

Läs mer på Sjungaregårdens webbplats. 

Tid:  19.00

Längd: Ca 2 timmar

Biljett, endast förköp.

Plats:  Missutjärn, samling vid parkeringen vid entrén till Valfrid Paulssonreservatet

Praktisk info: Klädsel efter väder, lämpad för lätt vandring på skogsstig.
Utflykten passar alla rörliga från 10 år och uppåt. Mat och dryck ingår.

Kvällsvandring 10 juni

2023-05-21

I år är det 40 år sedan den första kvällsvandringen genomfördes. Då startade vi i Åmsele på fredag kväll och avslutade i Vindeln på söndag. I år går vi den vanliga kvällsvandringen på ca 12 km och för de som vill förlänger vi vandringen och går mot Hällnäs på söndag. 

Vi samlas vid Q-star i Vindeln kl 16 lördag 10 juni och samåker i bilar mot leden. Ta med eget fika och kläder efter väder. Vi avslutar kvällen med att servera kött- och grönsakssoppa vid stugan i Missutjärn.

För de som vill övernattar vi i Missutjärn i tält/stuga och fortsätter med en jubileumsvandring mot Hällnäs på söndag. För information om jubileumsvandring dag två kontakta 070-677 40 55.

Anmälan senast 8 juni görs här

Uppge eventuella allergier vid anmälan. Pris för kvällsvandringen 200 kr. Pris för jubileumsvandringen 300 kr. Begränsat antal deltagare. Välkommen önskar Friluftsfrämjandet i Vindeln. Frågor kan ställas till  070-677 40 55.

Båtarna ilagda - Leden öppen för säsongen 2023

2023-05-14

Båtarna är nu ilagda i Djupsund och leden är öppen för säsongen. Tyvärr har vedförbrukningen under vårvintern varit osedvanligt hög därför är det brist på ved i stugan i Missutjärn och vid vissa vindskydd. Ved kommer att köras ut när marken har torkat upp.

Båtarna tas upp - leden stängs

2022-11-12

13 november tas båtarna i Djupsund upp för säsongen och därmed stängs den delen av leden. Övriga delar av leden går naturligtvis att använda. Var uppmärksam på isen i Djupsund vid överfart vintertid. Det är ofta öppet vatten och svag is.

Ridning

2022-09-05

Tyvärr blir det ett stort slitage på leden samt nedskräpning omkring Missutjärnsstugan vid hästridning. Vi vill därför inte att ridning sker på leden.

Tillfälligt ändrad dragning Yttersjön- Hällnäs

2022-05-27

Vintern har gått hårt åt leden mellan Yttersjön och Hällnäs. Leden är därför tillfälligt ändrad och löper längs en skogsbilväg en kortare sträcka ungefär vid höjdmarkering 290. Ändringen är skyltad.

Kvällsvandring 2022

2022-05-25

Efter uppehåll för pandemi är nu den uppskattade kvällsvandringen med guide tillbaka! Vandringen sker 4 juni. Samling kl 16 vid Qstar i Vindeln. Deltagare anmäler till 070-6774055 senast 2 juni. Begränsat antal.

Leden öppen

2022-05-25

En av båtarna i Djupsund är nu utbytt. Leden är därmed öppen för säsongen.

Djupsund isfritt

2022-05-14

Djupsundet är nu isfritt. En av båtarna kommer under de närmaste veckorna att bytas ut. Båda båtarna fungerar dock och går att använda.

Stugan i Missutjärn

2021-11-24

Vi vill uppmärksamma alla besökare på att stugan i Missutjärn bara ska användas som övernattningsstuga vid vandring längs leden och då endast för övernattning en natt. Stugan går inte att boka i förväg.

Båtarna upptagna

2021-11-22

Den gångna helgen har båtarna i Djupsund tagits upp.  Vandringssäsongen är därmed slut för den här gången. Tack alla besökare. Det går utmärkt att också besöka leden vintertid på skidor eller snöskor men var uppmärksam på isen i Djupsund.

Båtarna ilagda i Djupsund

2021-05-14

Nu är båtarna ilagda i Djupsund. Leden är alltså öppen. Det ligger i skrivande stund kvar lite is vid överfarten men det går att ro runt.

Naturvårdsbränning på Kammen

2020-06-01

Länsstyrelsen planerar att genomföra en kontrollerad naturvårdsbränning i Kammens naturreservat under måndagen den 1:a juni med reservdag tisdagen den 2:a juni. Förutsatt att rådande väderprognoser inte ändras.

Under bränningsdagen samt under efterkommande dygn med aktiv eftersläckning kommer den del av Isälvsleden som går genom Kammens naturreservat att vara avstängd. Vandrare kommer istället att hänvisas till skogsbilvägar söder och väster om Åmträsket. Mer info: https://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/natur-och-landsbygd/skyddad-natur/naturvardsbranning.html

Inställd kvällsvandring 

2020-05-25

På grund av rådande omständigheter med Covid 19 ställer vi in årets guidade kvällsvandring längs leden.

Leden öppen för säsongen

2020-05-23

Isen i Djupsund försvann tidigare än vi trodde och båtarna är sjösatta. Leden är därmed öppen för säsongen. Längs vissa sträckor kan det ligga snö kvar och vara blött. Tänk också på att hålla hälsosamt avstånd till varandra framförallt i övernattningsstugan i Missutjärn.

Uppskjuten öppning

2020-05-17

På grund av det rådande läget med is på överfarten i Djupsund kan vi inte sjösätta båtarna. Preliminärt datum för sjösättning och öppning av leden är 1 juni 2020. Det ligger även en del snö kvar längs skuggiga sträckor av leden.

Kvällsvandring - lördag 10 juni. 

Det har gått 40 år sedan vi genomförde den första kvällsvandringen längs Isälvsleden. Den första gången startade vi i Åmsele fredag em och avslutade i Vindeln på söndag. I år går vi den vanliga kvällsvandringen lördag den 10 juni med samling vid Q-starmacken i Vindeln kl 16.00. Vi samåker i bilar. Tag med eget fika och kläder efter väder. Vi avslutar sedan med att servera kött- eller grönsakssoppa vid övernattningsstugan i Missutjärn. För de som vill förlänger vi i år vandringen och övernattar i Missutjärn och fortsätter med en  jubileumsvandring mot Hällnäs på söndag. För mer information om dag två ring 070-677 40 55. Anmälan senast 8 juni här Uppge eventuella allergier vid anmälan. Pris för kvällsvandringen 200 kr. Pris för jubileumsvandringen 300 kr. Begränsat antal delatagare.

Välkomna önskar friluftsfrämjandet i Vindeln.

Frågor kan ställas till Anders Mattsson 0706774055

Isälvsleden är en cirka 60 km lång vandringsled mellan samhället Vindeln och byn Åmsele i Västerbottens län.

Leden sträcker sig genom ett fantastiskt landskap som skapats av inlandsisen för många tusen år sedan.

Här finns ett unikt område som vittnar om isens härjningar. Här hittar du bland annat vackra dynlandskap med mäktiga grusåsar, sagobetonad gammeltallskog och stränder som är delar av länets största sanddyner.

Längs den fascinerande leden finns flera vindskydd och även en övernattningsstuga. Leden är mycket omväxlande och innefattar även en vattenpassage där man måste ro sig över med båt för att kunna fortsätta vandra. För den fiskeintresserade går det även att köpa fiskekort som gäller för fiske längs hela leden. För övernattning i stugan gäller först till kvarn principen, men det går givtevis även att övernatta i vindskydden eller i eget tält längs leden.

Leden är vandringsbar under snöfri säsong.

På denna webplats kan du läsa mer om leden, se bilder från den vackra naturen och läsa mer om naturfenomenen man passerar när man vandrar längs leden.

Vi hoppas att vi kan möta dig där en vacker dag!

Friluftsfrämjandet Vindeln 

Dela